Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. Speyside DistillersSpeyside Distillers heeft een nieuwe distilleerderij aangekondigd in de Schotse Speyside-regio. Er is nu nog weinig bekend over de plannen, maar het bedrijf mikt op een ultramodern broertje voor de Speyside Distillery.

  Speyside Distillery is bekend van de SPEY single malts. Onlangs zijn er voor die distilleerderij twee nieuwe distillateurs aangenomen, zodat aan de steeds maar stijgende vraag naar whisky voldaan kan worden. Met die ontwikkeling in het achterhoofd wil moederbedrijf Speyside Distillers nu ook een tweede distilleerderij bouwen.

  ‘Afgelopen jaar was vanwege COVID-19 een uitdaging’, vertelt managing director Patricia Dillon. ‘Daarnaast waren de importheffingen van de Verenigde Staten een extra probleem. We moesten onze strategie aanpassen, zodat onze onderneming kan doorgroeien.’

  ‘In 2019 hebben we onze productie daarom verhoogd en dit jaar produceren we vijf keer zoveel als gebruikelijk’, vervolgt Dillon. ‘Door een nieuwe distilleerderij te bouwen, kunnen we dit ook in de toekomst blijven volhouden. Sterker nog: er is dan zelfs ruimte voor uitbreiding.’

  De precieze plannen, zoals de locatie en het ontwerp, worden nog niet bekendgemaakt. Maar chief executive John Harvey McDonough heeft er alle vertrouwen in dat dit de perfecte vervolgstap is voor het merk SPEY en de nalatenschap van zijn familie.

  ‘Het bouwen van een nieuwe distilleerderij is natuurlijk nogal een verplichting om aan te gaan’, vertelt McDonough. ‘Maar we kijken enorm uit naar de mogelijkheden die het met zich meebrengt. We blijven waarde hechten aan onze ervaring en de geschiedenis van de whiskyindustrie, maar willen ook innoveren en nieuw talent een kans geven.’

 2. Spirit of Speyside 2021Vorig jaar werd het Schotse whiskyfestival Spirit of Speyside afgelast, maar dit jaar gaat de organisatie over op een online versie. Tijdens het festival, dat dit jaar in april gehouden wordt, kunnen deelnemers kennismaken met de hun geliefde distilleerderijen en de mensen achter de whisky.

  In de komende weken wordt het volledige programma bekendgemaakt, maar vooralsnog staat er in ieder geval al een tour van Dalmunach op het programma, een van Schotlands modernste distilleerderijen. Die tour wordt door meesterdistillateur Alan Winchester gegeven. Ook een kennismaking met de nieuwe range van BenRiach behoort tot de mogelijkheden, net als een virtuele tour van Malt Whisky Country met The Malt Whisky Trail.

  Festivalvoorzitter James Campbell: ‘Aangezien whiskyliefhebbers dit jaar niet naar Speyside af kunnen reizen voor ons jaarlijkse festival, brengen we het festival bij hen thuis. Hopelijk is het later in het jaar dan weer veilig genoeg, zodat mensen alsnog onze regio kunnen bezoeken.’

  De organisatoren hebben de voorzichtige hoop dat een fysieke versie van het festival later dit jaar alsnog mogelijk is. Als datum wordt nu over 3 tot en met 8 november gesproken. Sowieso is de planning dat er in 2022 weer een normale editie van Spirit of Speyside is.

  Het volledige programma voor het digitale festival staat vanaf 11 maart op spiritsofspeyside.com. Tickets zijn vanaf 16 maart te koop.

 3. Douglas Laing vaccinatieDouglas Laing, een grote onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky, heeft een van haar pakhuizen aangeboden bij de Schotse overheid voor vaccinaties. Het gebouw heeft een oppervlakte van bijna 1900 vierkante meter en kan 24 uur per dag en zeven dag per week gebruikt worden.

  Het pakhuis ligt centraal in Schotland en omdat het spiksplinternieuw is, liggen er nog geen whiskyvaten op die locatie. Douglas Laing heeft het gebouw daarom officieel beschikbaar gesteld aan de Schotse premier Nicola Sturgeon. Volgens de onafhankelijke bottelaar zouden er 353 mensen tegelijk gevaccineerd kunnen worden.

  Het coronavirus en Brexit hebben grote gevolgen voor de Schotse whiskyindustrie, maar er is licht aan het einde van de tunnel’, vertelt Chris Leggat, de directeur van Douglas Laing. ‘We zouden graag een bescheiden rol spelen in het vaccinatieproces van de Schotse overheid. Ons pakhuis, dat in een geweldige locatie ligt, staat tot hun beschikking.’

 4. 124283303 10158756219025902 3474663125223891813 oEen echte klassieker van een eersteklas distilleerderij die ik voor het eerst in 1990 bezocht – op mijn zoektocht naar de bron van het levenswater. Ik zou er nog vele malen terugkeren en diverse boeken mogen signeren in het visitor centre, tijdens verschillende edities van het Spirit of Speyside festival.

  Dit nieuwe vloeibare juweeltje brengt een ode aan de ‘illegale’ start van de Glenlivet distilleerderij en is uitgebracht als speciale limited edition.

  Het herinnert mij aan die keer dat Dave Broom en ik een aantal jaren geleden samen met een van de still men van The Glenlivet, achter de distilleerderij, de sma’ still mochten helpen opstoken. Zo zou die eerste illegale ketel van The Glenlivet er uit hebben kunnen zien.

  The Glenlivet Illicit StillDeze legale versie is 12 jaar oud, niet-koudgefilterd en gebotteld op 48% ABV. De adviesverkoopprijs is 46 euro.

  Becky en ik vonden hem erg lekker. Hier onze proefnotitie:

  Uit glas stijgen aroma’s van rijpe ananas, kokosnoot en zachte karamel op. De smaak doet denken aan peer en perzik, naast die karamel-toon uit de geur. De afdronk is heel soepel en houdt lang aan. Kortom, gewoon een hele fijne, herkenbare Glenlivet.

 5. ScarabusDe Schotse onafhankelijke whiskybottelaar Hunter Laing heeft hun reeks Scarabus Islay single malts met twee nieuwe whisky’s uitgebreid. Naast de al bestaande Scarabus Specially Selected, komen er een 10 jaar oude Scarabus en eentje op Batch Strength bij.

  Sinds de lancering van Scarabus in aanloop naar Feis Ile in 2019, heeft deze single malt veel whiskyliefhebbers weten te overtuigen. ‘Scarabus is een succesvolle whisky voor ons’, zegt Stewart Laing, de algemeen directeur van Hunter Laing. ‘We zijn erg trots op Scarabus en daarom zijn we blij met deze twee nieuwe leden van de Scarabus-familie.’

  De nieuwe Scarabus 10 jaar is op 46 procent gebotteld en heeft de klassieke smaken van ‘zoete Islay turfrook, maar met extra complexiteit’. De whisky rijpte in refill en ex-bourbonvaten, én in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout. Daarnaast komt er de Scarabus Batch Strength, die op 57 procent gebotteld is en een vergelijkbare smaakervaring geeft, maar dan veel krachtiger.

  De smaak is onmiskenbaar. De turf van Islay, rook en zeezout in de neus, met warm leer en vanille in de mond, wat leidt tot een lange finish met alle elementen waar liefhebbers van Islay whisky blij van worden.

  De nieuwe whisky’s worden binnenkort in Nederland verwacht. Een verkoopprijs is nog niet bekend.